-
Hızlı Okuma
- Okuma Nedir?
- Okumaya Başlarken
- Okuma Türleri
- Okuma Yanlışları
- Okuma Alışkanlığı
- Okuma Ortamı Oluşturma
- Hızlı Okuma Nedir?
- Hızlı Okumanın Tarihçesi
- Hızlı Okumanın Amacı
- Hızlı Okuma Teknikleri
- Hızlı Okuma Testi
- Etkili Hızlı Okuma Testi
- Hızlı Okumayı Geliştirme
- Hızlı Soru Çözme
- Nasıl Okumalıyız?
- Aktif Görme Alanı
- Kitap Okuma
- Okuma Üstüne
-
Göz Kaslarını Geliştirme Egzersizleri
Günlük hayatta gözümüzü tembelleştiren, göz kaslarımızın gücünün azalmasına neden olan birçok nedenle iç içe yaşıyoruz. Bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre oturmak, bir noktaya çok uzun süre sabit bakmak, gerçek hayat aksiyonlarından soyutlanmış durağanlıkta geçen günler gözlerde tembelliğin oluşmasına neden oluyor.
Bu tembellik, kuşkusuz göz tansiyonu veya göz kuruluğu gibi ciddi göz hastalıklarına neden olmakla birlikte, hızlı okuma performansımızın oldukça düşmesine de neden olmaktadır. Bunun için aşağıda gösterilen tekniklerle göz kaslarınızı çalıştırmanız, performansınızı arttıracaktır. hızlı okuma testi
Gözlerimizi hareket ettiren, onun kıvraklığını belirleyen kaslar bulunmaktadır. İnsanlar öğrenmelerinin büyük kısmını gözleriyle yaptıkları için, göz kasları beynimizin algılama / kavrama düzeyini büyük oranda etkilemektedir. Bu kaslar, sık sık egzersiz yapma ihtiyacı duyarlar. günlük hayattaki koşturmacalar, zaten bu kaslarımızın egzersiz yapmasını sağlamakla birlikte; yukarıda sıralanan bazı nedenler göz kaslarımızın tembelleşmesine neden olabilmektedir.

Yöntem: Beyaz A4 kağıda 4-5 cm2 ebadında bir daire çizip içini siyah bir kalemle doldurun. Daha sonra bu kağıdı duvara asıp, 2 metre uzağında bir sandalyeye otu-run. 1-2 dakika boyunca gözünüzü mümkün olduğunca kırpmadan o siyah noktaya bakın. Her geçen gün bu süreyi uzatmaya çalışın. Bu işlemi devamlı olarak yaparsanız, bir hafta sonunda bu süreyi 4-5 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz. Bunu başardığınızda göz kaslarınız güçlenmiş olacak ve konsantrasyon yeteneğiniz belirgin bir şekilde gelişmiş olacaktır.

Yöntem: Parmağınızı veya bir kalemi yüzünüzün önünde tutun, parmağın veya kalemin bir noktasına bakın. Gözünüzü odakladığınız noktadan ayırmadan kalemi burnunuza kadar yavaş yavaş yaklaştırın, sonra tekrar uzaklaştırın. Bunu 15 kez tekrarlayın. Parmağınızı gözünüze yaklaştırdıkça şaşı görebilirsiniz. Bu durum normaldir. Bu egzersizi günün farklı saatlerinde 3 defa tekrarlayın. Her defasında en az 15 kez işlemi belirtildiği gibi yapmaya çalışın.
Aşağıda gösterilen teknikleri de göz kaslarınızı geliştirmek için kullanabilirsiniz: - Başı hiç hareket ettirmeden önce yukarıya sonra da aşağıya bakmak. - Gözleri mümkün olduğu kadar uzaktaki bir noktaya dikerek sağa ve sola bakmak. - Önce burun ucuna sonra mümkün olduğu kadar uzağa bakılır. - Gözler soldan başlanarak dairesel hareketler yapılır. Bu hareket tamamlandıktan sonra aynı dairesel hareketler bu kere de sağdan başlanarak yapılır. - Üç boyutlu resimlere bakmaya çalışmak, göz kaslarını geliştirir.
Dipçe: Göz kaslarınızın yorulduğunu hissettiğiniz zaman, tıpkı spor yaptığınızda bedeninizde hissettiğiniz kas ağrılarını hissedebilirsiniz.


